Start en finish: vesting Dokkum

Friese Tulpenroute met rustpunten voor boot- en fietstoeristen

Molen de Hoop, Dokkum
Molen De Hoop, Dokkum

DOKKUM (NL) – Elfstedenstad Dokkum is sinds 2012 de tulpenstad van Friesland. Van half april tot eind mei bloeien er jaarlijks een tienduizenden vooral duurzame tulpen op de oude verdedigingswallen van de stad, wereldwijd bekend van de Engelse missionaris Bonifatius. Die was door de koning van het Frankische rijk naar het noorden van Friesland gezonden om de andersdenkenden aldaar te bekeren. De Rooms Katholieke missie, die al in 716 in Wijk bij Duurstede begon, had een fatale afloop: de monnik werd in 754 vlakbij de stad door kustbewoners vermoord.

Herinneringen aan de heilige zijn de Bonifatiusbron (volgens veel gelovigen geneeskrachtig) en de aangrenzende kapel aan de Bronstraat. Ook daar bloeien in het voorjaar van 2016 tulpen, het jaar waarin wordt herdacht dat Bonifatius 1300 jaar geleden voor het eerst voet op Nederlandse bodem zette.

Friese tulpenroute
Vanaf het voorjaar van 2016 delen voor het eerst álle dorpen van de gemeente Dongeradeel (hoofdplaats Dokkum) in de fleurigheid, reden voor het bureau voor toerisme Friesland Holland om de locaties waar een half miljoen tulpen geplant zijn in kaart te brengen en te verbinden. Hiermee heeft Friesland zijn eerste bollenroute voor fietsers: de Friese Tulpenroute met start en finish de vestingwallen van van het bedevaartsoord.

Van boord op de fiets
Pleziervaarders wordt aangeraden in de ‘Off the boat On the bike’ plekken Dokkum, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Oostmahorn (laatstgenoemde twee plaatsen liggen aan de oever van het Lauwersmeer) de fiets van boord te halen of een te huren voor het afleggen van de Friese Tulpenroute. Onderweg kan gegeten en gedronken worden bij zogenaamde Resting Points, rustpunten, en een bezoek worden gebracht aan talrijke bezienswaardigheden, zoals de musea van de Markant Friesland Route.

www.friesetulpenroute.nl
www.markantfrieslandroute.nl
www.waddenzeeland.nl

102 Tulpenroute 1

Dicover the North: Friese Tulpenroute. (Download hier de kaart)

103 Tulpenroute 2

Dicover the North: Rustpunten Friese Tulpenroute. (Download hier de rustpunten van de Friese Tulpenroute)

Friese Tulpenroute.