Florissant Friesland

Kruiden- en theetuin De Goede Hoop in Joure

Kruiden- en theetuin ‘De Goede Hoop’JOURE (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, brengt nog niet ontdekte, nieuwe of ingrijpend vernieuwde tuinen voor het voetlicht. Siertuinen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken en toegankelijk zijn voor een breed publiek, ook voor rolstoelers. De topper onder de aanraders krijgt voor een jaar het predicaat ‘De Tuin van Friesland’.

Voor de periode juli 2015-juli 2016 werd de titel verleend aan ‘De Oevertuin’ van Elly en Floris van den Oever aan de Steenwijkerweg 121 in het Zuid-Friese De Blesse ten zuiden van Wolvega (gemeente Weststellingwerf). Zie voor een uitgebreide fotoreportage www.florissantfriesland.nl

Friesland Holland-directeur Albert Hendriks: “De provincie Fryslân telt vele mooie tuinen, niet zelden op onopvallende locaties, ver van toeristische highlights. Zo’n locatie is De Oevertuin in De Blesse, het levenswerk van een stel dat helemaal geen groene achtergrond heeft, maar blijkbaar wel weet hoe je in kleine stappen, gedurende 17 jaar, een harmonieus park van 7.000 vierkante meter creëert waarin je je met gemak vier uur kunt verwonderen over de prestaties van Moeder Natuur.”

Joure
Eén van de vele aanraders in de provincie Fryslân is de ecotuin De Goede Hoop, Vegelinswei 17 in Joure, gecreëerd door Artina Oppenhuizen. De Jouster kruiden- en theetuin wordt, net als ‘De Oevertuin’, opgenomen in de nieuwe tuinenroute Florissant Friesland, een koppeling van regionale routes die ook langs musea leiden om de tocht extra boeiend te maken. Zo moet in 2016 de grootste tuinenroute van Nederland ontstaan. Omdat ook in de Noordoostpolder veel mooie boerderijtuinen zijn, met accommodatie voor bezoekers, en de overdekte tropische tuinen van De Orchideeënhoeve vlakbij de Friese grens liggen, wil het toeristenbureau Friesland Holland die er ook bij betrekken. Er worden voor 2016 nieuwe meerdaagse fietsarrangementen met bagagevervoer van hotel naar hotel of bed and breakfast ontwikkeld, in de geest van de Elfstedentochten op de fiets. Er komen ook auto- en busarrangementen.

De Goede Hoop
Artina Oppenhuizen van de Jouster tuin: “De Plantloretuin is een ecologische tuin om in te dromen, om te converseren en te filosoferen over de aangename dingen in het leven, maar vooral een tuin om te genieten van planten, struiken, bomen en het water met zijn waterplanten. In de tuin staan eenvoudige planten, die hier thuis horen, maar soms ook verrassende planten, elk met hun eigen schoonheid. Het woord ‘Plantlore’ is een toespeling op de combinatie van ‘folklore’ en ‘plant’ en geeft aan, dat als planten konden praten, ze ons heel veel te zeggen zouden hebben. Uit de eenvoud van deze tuin straalt de kracht en de gezondheid. Het is een tuin vol groen en kleur, vol afwisseling tussen water en begroeiing. De grote vijver ligt in de beschutting van een begroeid polderdijkje en wordt omgeven door paden die langs mooie bloemen en planten voeren. De zithoekjes geven de tuin een speels karakter. Een ander deel van de tuin bestaat uit een boerentuin en fruitgaard, die voorzien in de behoefte aan groente, fruit en vruchten. Daarnaast maakt de ‘De Goede Hoop’ aftreksels van bloemen en kruidenplanten die in de tuin voorkomen. Hiervan worden theeën en ook zalfjes gemaakt, die in de winkel worden verkocht.
Op het zonnige terras schenken wij de zelfgemaakte theeën, o.a. een heerlijke tuinthee, gemaakt van allerlei planten, en koffies, zelfs surrogaatkoffie van cichorei.  Een lekkere kalmerende thee is bijvoorbeeld die van citroenmelisse of kruizemunt. Het assortiment bestaat uit een twintigtal soorten thee. Hierbij serveren we huisgemaakte bloemenkoekjes of taart met vruchten uit de tuin. Terwijl de bezoeker de verschillende theeën proeft vertel ik u een historisch verhaal over de bloementhee die u drinkt.”

Openingstijden
De tuin is open op iedere woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur vanaf 1 mei tot en met augustus. ‘s Winters is er geen tuinbezichtiging, maar zijn er op afspraak kruidenthee- en koffieochtenden en –middagen te volgen.

Filosofie van Artina Oppenhuizen
“Toen ik 11 jaar was, liep ik met mijn vader in een weiland en vertelde hij mij over de weidebloemen, o.a. over het vlasleeuwenbekje, de boterbloemen en koekoeksbloemen. Ik heb toen een herbarium aangelegd, dat er nog steeds goed uitziet. Het kan zijn dat toen de liefde en interesse over alles wat groeit en bloeit ontstaan is. Later, met de biologielessen gingen we er soms op uit en bezochten we o.a. de tuin van Le Roy in Heerenveen. Die wijze van tuinieren sprak me aan. De interesse in de natuur is alleen maar groter geworden.

Jaren geleden heb ik een driejarige kruidenvakopleiding gedaan. Andere opleidingen die ik gevolgd heb zijn klassieke spier – en ontspanningsmassageopleiding, voetreflexzonemassage. Ook is de cursus Quantum Touch afgerond.

Met alle vergaarde kennis hebben we de tuin drastisch veranderd in een eenvoudige planten- en kruidentuin. Planten en bomen die bij ons horen en zich op hun gemak voelen in ons klimaat en op onze bodem. Dat betekende wel dat de coniferen, exotische “tropische” planten plaats moesten maken voor de wilg, els, berk en vlier. Het is een ecologische tuin geworden. Er komt dan ook geen spatje gif in de tuin. Onze groente krijgt al onze aandacht om tot gezond voedsel te groeien.

Bloemen zoals de paardebloem, brandnetel, witte dovenetel, boterbloem, kortom de planten die bijna niemand in de tuin wil hebben, de ‘verschoppelingen’, staan in onze tuin mooi te zijn. Waar het bij mij vooral om gaat is het verhaal over de plant. Vooral als je bedenkt dat de oermens er al mee bezig was. Dat maakt plantlore erg boeiend. Daarom heb ik gekozen voor de tuin die is zoals ze is. Met veel plezier vertel ik bezoekers over alles wat hier groeit en bloeit.

Van de onbespoten planten maak ik een thee. De meeste planten worden gedroogd op de droogzolder. Soms maak ik er een tinctuur van, alles op verantwoorde wijze. Smeerwortel, goudsbloem of vogelmuur, het zijn nuttige kruiden voor het maken van zalven. Planten zijn trouwens niet alleen bij lichamelijke klachten te gebruiken, ze zijn ook heerlijk voor soepen, sauzen, combinaties voor de sla en in baksels. ‘s Zomers maak ik bijvoorbeeld heerlijke rabarbertaart, rodebessen- of aardbeientaart, alles wat de tuin per seizoen te bieden heeft, wordt gebruikt.”


Meer informatie over tuin De Goede Hoop en Joure:
Kruiden- & Plantloretuin De Goede Hoop
Artina Oppenhuizen
Vegelinsweg 17
8501 ZC Joure
www.degoedehoop.com
www.joureholland.nl

Openingstijden:
Iedere woensdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 19.00 uur vanaf 1 mei tot en met 31 augustus. ‘s Winters is er geen tuinbezichtiging mogelijk, maar zijn er op afspraak kruidenthee- en koffieochtenden en –middagen te volgen.
Entree: geen.
Aanrader: kopje theetuin met zelfgemaakt vruchtengebak €3,80

Tuinenroute:
www.florissantfriesland.nl

De tuin van Friesland 2015/2016:
De Oevertuin  
Elly en Floris van den Oever
Steenwijkerweg 121
8397 LC De Blesse                                                    
                                           
Openingstijden:
Geopend vanaf 15 Maart tot 1 November
Maandag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uuur
Zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Groepen op afspraak: tel. 0638418325
Entree € 3.50 per persoon.
                                                                     
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.deoevertuin.nl

Kruiden- en theetuin ‘De Goede Hoop’ gefotografeerd door Jana Hendriks.