Nieuwe topattractie in Friese Wouden is vier seizoenen aantrekkelijk

Mooiste tuin van Friesland: De Oevertuin in De Blesse

De Oevertuin in De Blesse, een zéér gevarieerde parktuin.

DE BLESSE (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, is sinds de zomer van 2015 op zoek naar nog niet ontdekte, nieuwe of ingrijpend vernieuwde tuinen. Siertuinen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken en toegankelijk zijn voor een breed publiek, dus ook voor rolstoelers bijvoorbeeld. De topper onder de aanraders krijgt voor een jaar het predicaat ‘De Tuin van Friesland’. Voor de periode juli 2015-juli 2016 wordt de titel voor het eerst verleend aan De Oevertuin van Elly en Floris van den Oever aan de Steenwijkerweg 121 in het Zuid-Friese De Blesse ten zuiden van Wolvega (gemeente Weststellingwerf).

Friesland Holland-directeur Albert Hendriks: “De provincie Fryslân telt vele mooie tuinen, niet zelden op onopvallende locaties, ver van toeristische highlights. Zo’n locatie is De Oevertuin, het levenswerk van een stel dat helemaal geen groene achtergrond heeft, maar blijkbaar wel weet hoe je in kleine stappen, gedurende 17 jaar, een harmonieus park van 7.000 vierkante meter creëert waarin je je met gemak vier uur kunt verwonderen over de prestaties van Moeder Natuur. Bloemen, planten en vogels rondom visrijke waterpartijen, fonteinen, bruggetjes, hutten en bankjes, heuveltje op, heuveltje af. De variatie is onverwacht groot. Al lopend en fotograferend word je geconfronteeerd met de ene aangename verrassing na de andere. Timmerman Floris en zijn vrouw Elly zijn autodidacten die in de loop der jaren veel kennis hebben vergaard, in hun eigen tuin, en bij collega’s en kwekers, maar vast hebben gehouden aan een eigen koers: een speels natuurlijk geheel met een flinke weerstand tegen het zeer afwisselende klimaat in Nederland. De tuin, met gelegenheid tot het drinken van thee en koffie met overheerlijke koek in een ‘berghut’, is vier seizoenen een bezoek waard. Het is een punt van verbazing en bezinning, maar ook een fantastische fotolocatie voor bruidsparen. Iedereen vindt er zijn weg, ook met een rollator of rolstoel, zelfs met een scootmobiel. De entreeprijs bedraagt €3,50 per persoon en dat is niet teveel gevraagd.”

Tuinenroute en arrangementen
‘De Oevertuin’ wordt opgenomen in de nieuwe tuinenroute Florissant Friesland, een koppeling van regionale routes die ook langs musea leiden om de tocht extra boeiend te maken. Zo moet in 2016 de grootste tuinenroute van Nederland ontstaan. Omdat ook in de Noordoostpolder veel mooie boerderijtuinen zijn, met accommodatie voor bezoekers, en de overdekte tropische tuinen van De Orchideeënhoeve vlakbij de Friese grens liggen, wil het toeristenbureau Friesland Holland die er ook bij betrekken. Er worden voor 2016 nieuwe meerdaagse fietsarrangementen met bagagevervoer van hotel naar hotel of bed and breakfast ontwikkeld, in de geest van de Elfstedentochten op de fiets. Er komen ook auto- en busarrangementen.

Meer informatie:
De Oevertuin  
Steenwijkerweg 121
8397 LC
De Blesse                                                    
                                           
Geopend vanaf 15 Maart tot 1 November
Maandag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uuur
Zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Groepen op afspraak: tel. 0638418325
Entree 3.50 per persoon.
                                                                     
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.deoevertuin.nl
www.wolveganoordwolde.nl
www.goudenfriesewouden.nl
www.florissantfriesland.nl

Elly Van den Oever.

Elly Van den Oever.

Floris van den Oever

Floris van den Oever

De Oevertuin in De Blesse, een zéér gevarieerde parktuin.