Wonderbaarlijke ontmoetingen met de Oranjes, Douwe Egberts, veenbazen, turfgravers en kaasmakers.

Batavus E-bike Test arrangement Nr. 5 ‘Tour du Belvédère’

Tour du Belvedere 03
 

HEERENVEEN (NL) – Belvédère betekent mooi uitzicht. Dat biedt de twee 60 km lange lussen omvattende fietsroute Tour du Belvédère, genoemd naar het beroemde Heerenveense museum voor moderne en hedendaagse kunst en de nabijgelegen historische uitkijktoren Belvédère in koninklijk parklandschap Oranjewoud.

Deze tweedaagse fietstocht is geen kunstroute. Maar kunst is wel een onderdeel van de ‘expeditie’, omdat Museum Belvédère een nauwe band heeft met natuur en landschap. Ook als u geen liefhebber van kunst bent, zult u onder de indruk zijn van de inhoud van het museum, het gebouw en de unieke ligging boven een oude turfvaart.
Hotel Hajé Heerenveen is de logische start- en finishlocatie van een kennismaking met het zuiden van Friesland, een land vol vragenoproepende contrasten. Tegenstellingen waarvoor u afstapt.

De Tour du Belvédère leidt u eerst langs schitterende eeuwenoude landhuizen op een landgoed dat ooit toebehoorde aan de Oranje Nassaus. De koninklijke sfeer van weleer is bewaard gebleven in de bossen van Oranjewoud, tot diep in de souterrains van hun ‘paleizen’.

Tour du Belvedere 09
 

Turftijd
Wat ook bewaard is gebleven is, is de historie van vijf eeuwen turfgraverij onder leiding van de heren van het veen, de naamgevers van Heerenveen. Ongekende armoede en meedogenloze overheersing dreven Friese veenarbeiders tot wanhoop. De Friese turfsjeiks lieten ongewild het socialisme bloeien. Er kwamen indrukwekwekkende opstanden in een streek die nog steeds vol littekens zit van het delven van het bruine goud, nu toeristische bezienswaardigheden. Cultuur-historisch erfgoed uit die periode is er in overvloed: de Turfroute, de musea Willem van Haren in Heerenveen, Museum Opsterland in Gorredijk en openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets. Onvoorstelbare ellende die nu ter lering en vermaak geconserveerd is voor het nageslacht.

Proef de streek
Geen toekomst zonder verleden, dat weten ze maar al te goed in het land van sportstad Heerenveen. Daar worden nu de beste zuivelproducten ter wereld gemaakt. Ontmoet in Tijnje, bij natuurgebied en voormalige veenderij De Deelen, de beste kaasmakers van Nederland. Boeren die ook voortreffelijke andere zuivelproducten maken. Proef in de boerderijwinkel de heerlijkheden uit de wei en van de klei.

Tour du Belvedere 08
 

Pauzeer vooral in Joure, in Museum Joure. Een oude koffie- en theefabriek barstensvol geschiedenis van het koffie- en theeconcern Douwe Egberts. Breng een bezoek aan de bakermat, het al bijna drie eeuwen oude winkeltje in koloniale waren in de Midstraat, een onderdeel van het grote museum. Joure is overigens niet alleen een plaats waar voortreffelijke koffie en thee vandaan komt, maar is ook het historische centrum van klokkenmakers en andere respectabele ambachtslieden. Bewonder hun werk in het museum.

Aansluitend loodsen wij u naar de ecologische tuin ‘De Goede Hoop’ bij de woonboerderij van Artina Oppenhuizen, net buiten Joure. Zij serveert op het terras een twintigtal zelfgemaakte theeën, onder andere een heerlijke tuinthee gemaakt van allerlei planten, en huisgemaakte bloemenkoekjes of taart met vruchten uit de tuin. Terwijl u de verschillende theeën proeft vertelt de gastvrouw u een historisch verhaal over de thee die u drinkt.

Heerenveen: Hotel Hajé en Batavus
De bron van alle rijkdom in het zuiden van Friesland is eigenlijk turf, gedroogd veen, ooit dé nationale brandstof. Skûtsjes waren de mammoettankers van toen. Heerenveen zou je het Abu Dhabi van de lage landen kunnen noemen. Een regio met spannende contrasten.

Tour du Belvedere 07
 

U start uw expeditie op een schitterende Batavus E-bike in het Hajé hotel in Heerenveen, een eigenzinnig en vrolijk gekleurd zaken- en toeristenhotel, op loopafstand van het gezellige centrum. U verblijft er twee nachten op basis van halfpension (2 x ontbijt, 2 x driegangen menu). Het hotel heeft ruime eigen parkeergelegenheid, gratis voor gasten. Komt u met de trein naar Heerenveen? Het hotel bevindt zich slechts 1600 m lopen van het station.
De elektrische fietsen van Batavus worden bij het hotel bezorgd. Leuk om te weten: Batavus is een internationaal vermaarde Heerenveense rijwielfabriek met een grote showroom en een interessant museum. Deze kunnen in groepsverband en op afspraak worden bezocht. Neem hiervoor contact met Batavus, www.batavus.nl

Hajé Heerenveen fungeert als uitvalsbasis voor de Tour du Belvédère, maar ook vele andere prachtige fietsroutes in de valleiën van de rivieren Linde en Tjonger, in het Fries respectievelijk Lende en Tsjonger. Een ‘must see’ is natuurgebied Rottige Meente ten westen van Wolvega. Dit reservaat met in werking zijnde molens en theetuinen behoort qua landschap en historie tot Nationaal Park Weerribben-Wieden. Mocht u ergens in de ‘rimboe’ pech krijgen, geen nood, want Friesland Holland Assistance brengt u een luxe vervangende fiets. Deze snelle pechhulp zit in de prijs van alle Friesland Holland fietsarrangementen.

Routekaart met attracties
Van de reisorganisatie Friesland Holland Travel ontvangt u na boeking van dit arrangement een routekaart en een uitvoerige beschrijving van de genummerde highlights.

Tour du Belvedere 05
 

Twee lussen
U fietst twee lussen, elk ongeveer 60 km lang, vanuit het precies in het midden gelegen Heerenveen. U kunt op dag 1, de dag van aankomst, de eerste lus afleggen en op dag 2, de dag tussen twee nachten, de tweede lus fietsen. U moet dan vroeg aankomen, om ca. 10.00 uur, voor de ontvangst van de fietsen. U kunt dan nog niet op uw kamer. De koffers laat u in de auto op het parkeerterrein bij het hotel. ’s Middags, na de eerste ronde, checkt u pas in.
Maar u kunt er ook voor kiezen in de namiddag of avond van dag 1 aan te komen, direct de kamer te betrekken, te dineren en de volgende morgen te starten met fietsen. U krijgt in dit geval de fietsen omstreeks 10.00 uur op dag 2, en fietst die dag de eerste lus. Op dag 3, de laatste dag, de dag van vertrek, fietst u de tweede lus.
Op de eerste fietsdag zet u koers naar de locatie waar het contrast tussen oud en nieuw het grootst is, op het terrein van Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen. Verbaas u en geniet!
Aan iedere nacht gaat een driegangenmenu in het mooie restaurant vooraf en iedere nacht wordt bekroond met een uitgebreid internationaal ontbijt.  

Meer informatie en boeken van dit arrangement: www.frieslandtravel.com/nl/batavus-e-bike-testarrangement-nr-5-tour-du-belvedere